NYHETSARKIV

 
NYHETER VÅREN 2004


NORDISK UNGDOMSFESTIVAL
2004

 

 

YOUTH
Deaf Europeans working for
a Multiracial Society


 


UNGDOMSBEDRIFTEN
BIL & BAKST

                

Ut på tur aldri surFant De gull til Bjørkåsen Skole på Gullfjellet?

Nei, Men turen var til Redningshytten på Gullfjellet den 25.5. Spaserturen startet fra Osevann på en fin sti opp til hytten.

Viste du at Gullfjellet er Bergens høyeste fjelltopp (987 m)? Eller at Osevann ligger på Norges 7. plass av steder som har mest nedbør med over 3 m (3155 mm)!

Mer om turen her.

 

Kristin Clemet tviholder på kuttene

Bergens Tidende  skriver i dag om
diskusjonen omkring stortingsmeldingen om opplæringstilbud for hørselshemmete.
Statsråden forsvarer kuttene, mens flere politikere mener at Stortinget må sørge for å rette opp kuttet i revidert nasjonalbudsjett.
Les mer om SAKEN.        
ps Nei, hun kan IKKE tegnspråk

 

Frøiland lover penger til døve

Stortingsrepresentant Ranveig Frøiland (Ap) lover hun skal gjøre det hun kan for å skaffe Vestlandet kompetansesenter mer penger i revidert nasjonalbudsjett

Les mer i Bergens Tidende 27.4.04.

 

ub Bil&Bakst vant bronsemedalje!!!

Ungdomsbedriften ved Bjørkåsen vgs konkurrerte i helgen Norgesmesterskapet i ungdomsbedrift 2004.
Se vinnerlisten og legg spesielt merke til klassen Brosjyre.

 

Bergens Tidende skriver fredag 23.april om den dramatiske økonomiske situasjonen ved Bjørkåsen videregående skole.

Les mer om OMFANGET  av nedskjæringene
og konsekvensene for  ELEVENE.
Saken ble også omtalt på nyhetene i TV-Hordaland og TV-Norge.
(Foto: Ørjan Deisz, BT)

 

Festivalen er i gang!!!

Så er vi endelig kommet til vårens store høydepunkt.
Den storslagne åpningen av Nordisk Ungdomsfestival for Hørselshemmede fant sted i Bergen mandag 20.april.
Spente elever fra Finland, Sverige, Danmark og Norge gleder seg til en uke med mange aktiviteter og spennende fellesskap. Les mer på festivalsidene.
 

Jippi Endelig Påske !!
Etter en hektisk innspurt før Påske så vil skolen server pizza og brus og kaffe til elever og ansatte.
Elevene kan komme til skolekjøkken kl 13:30.
Ansatte kan komme kl 1345 .

 

 

Endelig har vi fått på plass det nye norske domene navn:

    www.Bjørkåsen.no .

Men du må gjøre noe med Webleser din først. Les hvordan.

 

6 elever fra Bjørkåsen vgs samarbeider med elever fra skoler i Tsjekkia, Spania, Sverige og England. Prosjektet har som mål å motvirke rasisme og fremme samhandling gjennom sport.
Les mer om
"Deaf Europeans Working for a Multiracial Society".

 

UB Bil&Bakst stakk av med både 1. og 2. premier i klassene for "Beste brosjyre" og "Beste utstilling" under Fylkesmessen for ungdomsbedrifter 2004.

En fornøyd gjeng Bjørkåsen-elever kunne motta banksjekker som anerkjennelse for vel utført innsats.
Se bildene fra DEN STORE DAGEN.

En god tankevekkende artikkel er blitt skrevet i Fanas største avis, nemlig Fanaposten av elever her på Bjørkåsen vgs !

Den forteller om den nye teknologi som letter kommunikasjonen for døve ungdommer.
Sitat: Internett, mobiltelefoner og webkamera, - flere og flere nye kommunikasjonsmidler kommer på markedet. Dette fører til at vi døve får en lettere hverdag, en mulighet til å kommunisere på lik linje med alle andre. Interessant?

 

Festivalplanlegging - det var det som stod på programmet da koordinatorer fra skolene som deltar i NordPlus junior samarbeidet kom sammen i Bergen.
Vårens ungdomsfestival, med Bjørkåsen vgs som vertskap, skal bli en stor opplevelse!
Les om koordinatorsamlingen HER.

 

 

Onsdag 28.januar - enda en aktivitetsdag på Bjørkåsen vgs. - denne gang med SKULPTUR som tema.
Aktivitetsdagene gjennom skoleåret er viktige øvelser foran vårens nordiske ungdomsfestival, der Bjørkåsen vgs. er vertskap. Planleggingene til festivaluken er i full gang.
Les mer om skulpturprosjektet HER.

 

Elevene fra Medier og kommunikasjon har vært på ekskursjon til TV2 i Bergen. Her fikk de se hvordan de ulike redaksjonene jobber og hvordan man lager TVprogrammene. Mest interessant var kanskje hvordan grafisk design på TV blir laget.
Bli med på TV2-besøk!

 

Mikael Koulu logo

To av skolens elever er nettopp kommet tilbake etter et 2-ukers utvekslingsopphold på Bjørkåsens partnerskole i Finland; Mikael Koulu i Mikkeli, Finland.
Les om FINLANDSBESØKET.

 

 

Bilde fra Rasisme TemadagRasisme, er det et problem? Hvilke holdning har vi til ulike kulturer og hudfarger?
Temaet "Rasisme" ble satt i fokus da alle elever og ansatter arbeidet sammen på skolens aktivitetsdag.
Les MER.

 

 

 
NYHETER HØSTEN 2003

 

Sol gir energi
Årets dagstur gikk til ett av Bergens berømte fjell, Fløyen. Med nydelig vær og utsikt så fikk både eleven og ansatte en opplevelse for livet. Lurer du på hva de fikk oppleve følg med her:


 

Risperlen bildeHøstturen til Risperlen på Lindås ble arrangert i helgen 25.-26. oktober.
Roing, krabbelysing, bading og leker var noe av det som stod på programmet for 16 Bjørkåsen-elever.
Med en ekstra nattetime som bonus var aktivitetnivået på topp!
Les mer om Risperlen.

 

[Bilder OD dagen 2003]En svært vellykket Operasjon Dagsverk (OD) av skolens elever er igjennomført. Alle var med på å gjøre denne dagen til en meningsfylt operasjon for OD. OD gikk av stabelen 23.oktober og all inntekt til formålet, går til utdanning av ungdommen i Sri Lanka. Se bildene og se hvor aktive våre elever har vært. Se og les mere om årets OD

 

Bil&bakst bildeHar du hørt om UB Bil&Bakst ?
Hvis du har en bil som trenger sjekk og kontroll før vinteren eller er sulten på noe som får vannet til å fosse i munnvikene kan Bil&Bakst være løsningen for deg.

For en konkurransedyktig pris kan du få dekket dine behov her!
Les mer om Bil&Bakst.


[Bilde fra årets bilde]2.oktober var elever fra Medier- og Kommunikasjon på fotoutstilling i byen. Utstillingen "Årets Bilde 2002" viste blinkskudd fra landets pressefotografer - nyhet, dagligliv, sport, portrett, reportasje og dokumentar.
Foto og bildevurdering er viktige deler av læreplanen på studieretningen, så her var det mye å fordype seg i.
LES MER.

 

[Bilde fra sykkeltur ekskursjon]

Sykkeltur på Rallarveien, 10.-11.september 2003.
Dette var en flott tur for både elever og lærer. Med både rike naturopplevelser og mye godt sosialt samvær. Les fortellingen om farerne i fjellet og om tøffe jenter og gutter ut i naturen.
Les mer.
 

 

 

[Bilde av ugle]


Bjørkåsen-sidenes tidligere redaktør er nå gått over i annen stilling.
Men nettstedet fortsetter med regelmessige nyheter fra aktivitetene ved
Bjørkåsen videregående skole.

FØLG MED, FØLG MED!

 

 
NYHETER VÅREN 2003


[Bilde fra ekskursjon]

Historie-elever var på byvandring i forbindelse med 400-årsjubileet for offentlig helsevesen. Det er lagt opp til en løype i byen der man får innblikk i forebyggende helsearbeid gjennom tidene, mange av stedene var ukjente til og med for elever som har vokst opp i Bergen. Med perspektiv på endring og kontinuitet i offentlig bestrebelse på å hindre sykdom og bestrebe helse, så vi linjene fra de første forsøk på å stoppe pesten på 1500-tallet, lepra på 1600-tallet, til dagens bekjempelse av smittsomme sykdommer som SARS og AIDS. Les mer


[Bilde fra besøk på Haukeland sykehus. Foto: Sydvesten]

I flere år har elever ved studieretning for trearbeidsfag laget produkter for salg. Det meste selges internt på skolen, men det er også stor interesse for trearbeidene som produseres til skolens årlige julemarked. Inntektene går til ulike miljøtiltak for elevene. Alt tyder på at denne type aktivitet virker motiverende og inspirerende, for nå har elevene gått i gang med produksjon av nye varer for nye markeder. Torsdag 5. juni overrakte en av elevene ved Bjørkåsen en gave til barneavdelingen på Haukeland sykehus. Les mer


[Bilde fra ekskursjon til Havåtunet]

Tirsdag 10. juni reiste elever og lærere fra Bjørkåsen på ekskursjon til Havråtunet på Osterøy. I følge planene var det bare "geografielevene" som skulle avgårde for å studere klyngetun og se hvordan gårdsarbeid foregikk før i tiden. Men siden dette var et tema som engasjerte flere, endte det med at en hel gjeng forlot Bjørkåsen med retning Nord-Europas nest største innlandsøy. Dagen viste seg å være velvalgt, med sommertemperaturer og sol fra blå himmel. Les mer


[Bilde fra filmen Steintid Foto: Fanaposten]

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves - det fikk elever og lærere erfare da de satt benket som premierepublikum på Bjørkåsen den 27. mai. Vi snakker om filmen Steintid, som det allerede hadde gått gjetord om i flere uker på forhånd. Steintid er en "lydløs" film, der all kommunikasjon foregår via kroppsspråk. Helt uten lyd er filmen riktignok ikke. Filmmusikken (Terje Isungset) bidrar absolutt til å understreke handlingen. Og handlingen - ja, den er selvsagt lagt til steinalderen, og gir et spennende innblikk i hvordan det var å leve her nord for flere tusen år siden. Les mer


[Bilde av Bergen Yrkesskole]

De som er født før 1978 og som ikke har fullført videregående skole, har i følge den såkalte kompetansereformen, en lovfestet rett til gratis videregående opplæring. De har også rett til å få kartlagt og vurdert sin realkompetanse. En slik vurdering innebærer at kandidaten får vurdert alt som han eller hun har deltatt på i voksen alder, f.eks. tidligere skolegang, arbeidspraksis, omsorg, verv i organisasjoner, kurs, sertifikat/bevis. Nå er det bestemt at Bergen Yrkesskole skal være realkompetansesenter for hørselshemmede. Les mer


[Bilde av representanter for The Deaf Ex-Mainstreamers Group og deres tolker]

The Deaf Ex-Mainstreamers Group - hørt om dem? Neida, det er ikke en ekstremsportgruppe, slik folk på Bjørkåsen først trodde, men rett og slett navnet på interesseorganisasjonen til tidligere integrerte hørselshemmede elever. Organisasjonenes filosofi går i korthet ut på at døve elever bør få en opplæring som gjør den tospråklige, og at de må få mulighet til å være sammen med egen referansegruppe og aldri plasseres alene i "hørende skoler". Onsdag 15. mai fikk Bjørkåsen besøk av to Ex-Mainstreamere, Synthia Stringer og Jill Jones, som for tiden er på "Skandinavia-turne" i forbindelse med et forskningsprosjekt. Les mer

[Bilde av elever fra Danmark]

Den 22. april fikk Bjørkåsen besøk fra vår yndige nabo i sør. Med avsender Nyborgskolen i Danmark, ankom to elver Flesland lufthavn med retur en uke senere. Elevbesøket er et resultat av det nordiske utvekslingsprosjektet Nordplus-junior, som Bjørkåsen er med i. I løpet av uka har Abdi og Ömer blitt litt kjent med norsk russefeiring, og de har fått nye venner som de vil holde kontakt med, forteller de. Les mer

[Bilde fra treplanting i Örebro]

"KOMMUNIKASJON UTEN GRENSER" - dette blir antagelig tittelen på den nordiske ungdomsfestivalen for hørselshemmede som skal arrangeres i Bergen våren 2004. Den første festivalen av dette slaget fant sted i Ôrebro i april i fjor. Da var 40 hørselshemmede elever fra videregående skoler i 5 nordiske land samlet en hel uke, og erfaringene var udelt positive. Nå er altså Bjørkåsen valgt som arrangør for festival nummer 2, og forberedelsene er i full gang! Les mer

[Bilde fra forestillingen no(r)way-today]

Den tsjekkisk/sveitsiske dramatikeren Igor Bauersima skrev stykket "no(r)way.today" etter å ha lest en avisartikkel om to ungdommer som kom i kontakt på Internett, og som senere begikk felles selvmord et sted i Norge. Onsdag 19.mars så elever fra Bjørkåsen denne forestillingen sammen med elever fra andre videregående skoler i Hordaland. Les mer

[Islendinger som deltar på filmprosjekt]

I uke 8 og 9 hadde Bjørkåsen elevbesøk fra Island. Utvekslingen er ledd i det nordiske samarbeidet skolen vår deltar i, og siden Island ganske nylig sluttet seg til det nordiske utvekslingsprosjektet, er det første gang vi mottar besøk fra "sagaøya". På Island går alle hørselshemmede integrert i "hørende skoler", så Kristinn og Hulda var spente på hva en spesialskole som Bjørkåsen kunne tilby hørselshemmede ungdommer. Les mer

[bilde fra filmprosjekt]

Tirsdag 04.02. var 4. klassinger fra Ulsmåg skole og elever fra Mediekunnskap ved Bjørkåsen samlet for å gjøre filmopptak. Gradestokken viste mange minus da skuespillere og filmteknikere innfant seg på den "gamle steinalderboplassen". Alle frøs, men med skinnfeller surret rundt skrotten, og et steinalderbål å varme seg ved, klarte iallefall skuespillerne å holde varmen. Les mer

[bilde fra visitas]

Fredag 17. januar var det bispevisitas ved Bjørkåsen. Biskop Gunnar Staalseth, med et følge på 7, ankom skolen litt før kl. 09.00 i klassisk Bergensvær. Da det geistlige følget var berget i ly for vannmassene, var det klart for en omvisning ved skolen vår. Les mer!

[Bjørkåsen-elever besøker 4b på Ulsmåg skole]

3 elever fra Allmennfag VK2 tar filmproduksjon som fordypning i mediekunnskap. I årets første måneder arbeider de med et filmprosjekt sammen med 4b på Ulsmåg skole. Tema for filmen er "Steinalderen". Klassen på Ulsmåg lager fortellinger om steinalderliv, og Bjørkåsen-elevene gjør fortellingene om til filmmanuskript. Går alt som planlagt, blir det stor premiere i begynnelsen av april. Les Mer!

[bilde fra korttidsopphold]

9. og 10. januar ønsket Bjørkåsen, i samarbeid med utadrettet avdeling ved VKS, for første gang velkommen til korttidsopphold ved skolen. De som var invitert til denne "debuten", var 10. klassinger som går integrert i vanlig skole i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Kurset varte i to dager, og elevene fikk blant annet delta i aktiviteter ved de ulike studieretningene våre. Les mer

[bilde fra juleball]

Et av skoleårets absolutte høydepunkter, er det tradisjonelle juleballet . Til tross for datoen, fredag den 13., føyet det som nå er blitt fjorårets ball seg flott inn i rekken av juleballsuksesser! Så å si alle elevene deltok, de fleste hadde trukket i finstasen - og stemningen - ja, den var selvsagt på topp!


NYHETER HØSTEN 2002


[bilde fra Fløien]

Ikke lenge etter at vårt forrige finnlandsbesøk hadde forlatt oss, dukket det opp nye finner på arenaen. Denne gang var det to elever, Karoliina og Anna Liisa, som hadde tatt turen til Bjørkåsen. De to jentene er henholdsvis 18 og 17 år, og går på allmennfaglig linje ved Mikkelin Kuulovammaisten i Koulo. De to ukene de oppholdt seg her, fulgte de hovedsakelig undervisningen ved VK 2. Gjestene ankom Bjørkåsen på den store julemarkedsdagen, og ble umiddelbart kastet inn i hektiske forberedelser.

[bilde fra markedet]

Tirsdag 3. desember arrangerte Bjørkåsen julemarked. Her kan du se bilder og lese litt om hvordan dagen forløp.

[bilde av gaveoverrekkelse]

Bjørkåsen vgs har internasjonalt samarbeid som satsingsområde, og samarbeider for tiden med skoler i England, Frankrike, Tsjekkia, Finnland, Danmark og Sverige. I uke 45 og 46 tok vi imot besøk fra de to partnerskolene våre i Finnland. Les mer

[bilde av produkter]

Vi har flere fine produkter igjen etter julemarkedet vårt. Ta kontakt for bestilling!

[voksenopplæringsprosjekt]

Prosjektet "Voksenopplæring av døve" pågår i tidsrommet september-desember 2002. Sammen med Høgskolen i Bergen og bedrifter som har døve blant sine ansatte, vil Bjørkåsen vgs teste hvordan bruk av bredbånd og digital video kan forbedre voksenopplæringstilbudet til hørselshemmede. I prosjektet inngår tilrettelegging av eksisterende læremateriell, videokonferanser benyttet i forbindelse med undervisning, samt yrkesrettledning i kommunikasjon med næringsliv.

[elever som vasker vinduer]

Et dagsverk for krigsrammet ungdom i Sierra Leone: 31. oktober var ungdom over hele landet engasjert i skoleprosjektet Operasjon Dagsverk. Årets kampanje støttet utdanningsprosjekter for barn og unge i Sierra Leone. Tradisjonen tro, skaffet også elevene ved Bjørkåsen seg arbeidsgiver for en dag.

[Sykkeltur på Rallarvegen]

Høstens eventyr på Rallarvegen. Her kan du se noen bilder fra turen.

[naturfagprosjekt på video]

Bjørkåsen videregående skole har i skoleåret 2001-2002 deltatt i Høykom-prosjektet "Bredbånd og undervisningstilbud for døve", Prosjektet har vært igangsatt og ledet av Mediesenteret ved Høgskolen i Bergen. I sluttrapporten som nå foreligger, slås det bl.a. fast at prosjektet har ført til økt interesse for ny undervisningsmetodikk: Digital video overført via bredbånd bør i framtiden ha gode muligheter for å inngå som del i undervisningsopplegg for tegnspråklige elever. Videokonferanser på bredbånd gir muligheter for en utvidet skole, der døve med ulik geografisk plassering kan arbeide sammen om skoleprosjekter . Les mer

[paneldebatt]

Trenger hørselshemmet ungdom opplæring i tegnspråk? Det var spørsmålet som ble stilt da foreldre, elever, lærere og miljøpersonale, den siste fredagen i september, var samlet til paneldebatt i skolens aula. Debatten var en del av programmet for foreldrekurset som gikk av stabelen samme dag, og problemstillingen engasjerte!

[elevprodukter]

Er du i ferd med å gå tom for julegaveidéer? Kunne du tenke deg å styre unna sokker og badeskum? Vi arrangerer julemarked tirsdag 3. desember mellom kl.14.00 og 19.00. Ta turen innom skolen og se hva elevene har produsert. I år kan vi friste med julekafé også! Produkter og priser

[tsjekkisk flagg]

Ny partnerskole i Tsjekkia: Det 3-årige Comenius-prosjektet Bjørkåsen har deltatt i sammen med Doncaster College for the Deaf i England og Centre Charlotte Blouin i Frankrike, er nå sluttført. I høst går Bjørkåsen inn i et nytt samarbeid, denne gang med en døveskole i Tsjekkia.

[elever i vrimlehallen]

Bjørkåsen har fått "vrimlehall": Nye og gamle elever setter pris på "vrimlehallen" som sto ferdig ved skolestart. Hallen er allerede flittig i bruk, så det er tydelig at dette var en god idé!

[besøk på mediesenteret]

"Bibliotek med nye oppgaver" er et prosjekt hvor man skal se nærmere på hvilke nye funksjoner morgendagens bibliotek kan få ved bl.a. å benytte bredbånd og pc-basert videoteknologi. Som en del av prosjektet, har Mediesenteret ved Høgskolen i Bergen inngått et samarbeid med Bjørkåsen v.g.s. En av målsettingene med dette samarbeidet er å skaffe erfaringer m.h.t. hvordan videokonferanser på bredbånd kan utnyttes som hjelpemiddel i tegnspråklig undervisning for hørselshemmede unge og voksne. Parallelt med dette prosjektet, arbeides det i perioden sept. - des. med nok et prosjekt, der man søker å utvikle et bredbåndbasert voksenopplæringstilbud til hørselshemmede.

[elever på biblioteket]

Bjørkåsen har fått bibliotek: Bøker skaper atmosfære - det later det til at også elevene ved Bjørkåsen erfarer. På elevenes oppfordring blir det nye biblioteket stadig oftere tatt i bruk som undervisningsrom.Tilbake til hovedsiden